Utrinki iz dogodkov: Drugi teden

Utrinki iz dogodkov po Sloveniji: Drugi teden

Dr. Emerson in Sarah še naprej navdušujeta Slovence po celotni Sloveniji in si ob istem času vzameta kakšen krajši oddih, da obiščeta naše čudovite znamenitosti! Tako kot se bo njun obisk vtisnil v naša srca, verjamemo da se bo lepota Slovenije vtisnila tudi v njuna srca.

 Dr. Emerson in Sarah obiščeta Bled in Predjamski Grad.

 

14. maj – seminar v Radovljici

Interview - BledV torek, 14.5. 2013, se je v radovljiški Linhartovi dvorani zbralo 100 občanov na seminarju Ljubezen in spoštovanje, ki ga je organiziralo društvo Zaživi življenje. Zbrane je najprej nagovoril in pozdravil župan Ciril Globočnik in pohvalil prizadevanja društva za gradnjo partnerskih odnosov.

Sarah Eggerichs je pozdravila publiko, dr. Emerson Eggerichs pa je predstavil značilnosti komunikacije med partnerjema in poudaril pomembnost ljubezni, ki navdihuje ženo, in spoštovanja, ki motivira moža. Konflikt spremeni dinamiko odnosa: govorec je poudaril moško potrebo po častnem ravnanju, ki se kaže v obliki umika, kar pa ženska stran razume kot nasilno dejanje, saj je v nasprotju z njeno potrebo po konfrontiranju. Moški umik je torej tipičen zanj v sporih, ženski umik pa navadno pomeni strah ali izgubo interesa za partnerja.

Poslušalstvo se je zabavalo ob zgodbah, ki povzročajo nesoglasja med partnerjema, govornik pa je prikazoval razlike med moškim in ženskim doživljanjem ter njunim odzivanjem: npr. knjiga o dieti zlahka razkači ženo, moža pa ne more, saj ni posebno ranljiv na področju lepote svojega telesa in videza. Dr. Eggerichs je ponudil nekaj enostavnih nasvetov, kako ravnati s partnerjem, da se izognemo občutkom neljubljenosti ali nespoštovanosti, poslušalci pa so ga za humor in modrost nagradili z glasnim aplavzom. Seminarju je sledilo kramljanje, in avtorjevo podpisovanje knjig.

ANKETA (koliko let sta v zakonu/partnerstvu)

 • Iskrena hvala. (28 let)
 • Zelo realistično in navdihujoče. (8 let)
 • Predavanje je bilo super! Dobri voditelji, dobro predavanje, dobro sporočilo! Pohvalno! (2 leti)
 • Hvala – všečno, na direkten način s humorjem. (6 let)
 • Super izvedba, zelo aktualna tema, sporočila za srce. (1 leto)
 • Vzpodbudno, optimistično, humorno, zelo resnično. S hvaležnostjo! (27 let)
 • Fajn je bilo, ker so bile praktični primeri. (3 leta)

15. maj – seminar v Kopru

SAM_9999Društvo Zaživi življenje je z gostoma dr. Emersonom in Saro Eggerichs obiskalo Koper in prineslo sporočilo ljubezni in spoštovanja, namenjeno zakoncem in drugim partnerskim zvezam. Seminarja se je udeležilo 240 ljudi, ki so z veseljem prisluhnili učenju o razlikah med spoloma in izkušnjam s področja komunikacije. Dr. Emerson je razložil, da je izvor sporov pogosto nesporazum, saj je večina partnerjev dobronamernih. Dotaknil se je spoznanja, da ženske v kritičnih trenutkih konflikta potrebujejo ljubezen, moški pa spoštovanje.

Moška komunikacija je povezana z njihovimi vrednotami: čast, zaščita šibkejših, umik namesto napada. Ženska komunikacija temelji na soočanju, da bi se z moškim povezala, zato kritizira, da bi se moški lažje izboljšal. Moški in ženske se tako razlikujejo, kot se modra od rožnate barve. Dr. Emerson je ponazoril svoje trditve s primeri in dokazal, da se pogosto odzivamo drug na drugega na temelju svojih vrednotenj, ne pa na osnovi tega, kar je partner res mislil ali storil. Občinstvo je bilo s seminarjem očitno zadovoljno, po prireditvi pa je sledil neformalni pogovor z avtorjem.

ANKETA v Kopru:(koliko let sta v zakonu/partnerstvu)

 • Zanimivo in koristno, ker sem videla sebe in mojega partnerja v predavanju oz. zgodbah. (22 let)
 • Sedaj bolje razumem “modre možgane” :) (4 leta)
 • Zelo mi je všeč. Najboljše, kar sem kdajkoli slišal. (19 let)
 • Nikoli še nisem pomislila, da sem do njega nespoštljiva in da ga to prizadene. Tole je en čisto nov pogled. (0,5 let)
 • Dodatno nam odpre oči o moških in ženskih potrebah v zakonu (na zanimiv način). (35 let)
 • Poslušal sem skupaj z ženo. To bo odlično izhodišče za komunikacijo. (37 let)
 • Zanimiv vpogled v različno dojemanje istih situacij. Super predavanje, polno modrosti in s stalno rdečo nitjo. (1,5 let)
 • Zanimivo predavanje, predvsem vpogled v ženski in moški vidik. Tako različna, da se lahko dopolnjujeta in poženeta krog odnosov. (1 leto)

16. maj – seminar v Murski Soboti

Društvo Zaživi življenje je v četrtek, 16. 5. 2013, v dvorani Pokrajinskega muzeja (Grajska dvorana) Murska Sobota organiziralo seminar Ljubezen in spoštovanje. Dr. Emerson Eggerichs, ki je avtor knjižne uspešnice Ljubezen in spoštovanje, je učil o nujnih sestavinah za uspešne partnerske odnose, o razlikah med moškimi in ženskami, o različnih potrebah in odzivih obeh spolov in kako – izhajajoč iz sebe – zlahka zgrešimo najglobljo potrebo svojega partnerja . Če teh razlik ne ignoriramo, temveč jih upoštevamo, povečamo možnost za lep in trajen odnos.

Govorec je poudaril, da niso splošne težave (npr. z denarjem ali s spolnostjo) razlog za propad zveze, temveč nespoštovanje do moža in neljubeč odnos do žene. Pomanjkanje empatije povzroči, da se partnerja narobe presojata in obtožita, namesto da bi drug drugega gledala s sočutjem in resnično ljubeznijo. Sodobni čas je naklonjen ženski komunikaciji in njenim potrebam, moška zadržanost in potreba po spoštovanju pa nista preveč popularni, zlasti zaradi sodobnih pogledov na življenje. Seminar je uspel, saj se je dvorana napolnila do zadnjega kotička, občinstvo se je ob pripovedovanju zelo zabavalo in odzivalo. Raziskava mnenja poslušalcev je pokazala, da so bili zadovoljni zaradi poučnosti in življenjskosti teme in da se s povedanim strinjajo.

ANKETA: (koliko let sta v zakonu/partnerstvu)

 • Enostavno mi je všeč, čista resnica. (7 mesecev)
 • Zelo praktično in blagoslovljeno! (8 let)
 • Na izredno zabaven način predstavljena realnost. (1 leto)
 • Bilo je super, užival sem! (1 leto)
 • Vse to vemo, a ne delamo tako! Nadaljujte! (26 let)
 • Bilo je zanimivo, poučno in zelo zabavno. (25 let)
 • Primeri so realni in se lahko najdem v njih. (23 let)
 • Tega si pari res ne znamo povedati (izraziti ljubezen in spoštovanje). (1 leto)
 • Res se mi je zdelo dobro in koristno predavanje. Morda bom ženo sedaj res razumel. (3 leta)
 • Bilo je zelo zanimivo in zabavno, hkrati pa tudi poučno! (2 leti)